Télen hajlamosabbak vagyunk nehéz ételeket fogyasztani, egyrészt mivel azok fűtőértéke magas, másrészt mert friss gyümölcsöt, zöldséget nem nagyon lehet kapni. Tavasszal ezért javasolt egy általános tisztítókúrát tartani, hogy szervezetünk megszabaduljon a felhalmozódott mérgektől.

Bár még hidegek mindennapjaink, de lassan a természet is feléled, és magabiztosan halad a tavaszi megújulás útján. Ilyenkor sokan átélik a tavaszi fáradtság érzését, nehezebben kelünk, fáradékonyabbak vagyunk, és szervezetünk is jobban ki van téve a különféle vírusos és bakteriális támadásoknak. De mit tehetünk ez ellen? Segíthetünk-e, hogy energikusabban vészeljük át ezt az időszakot?

Ebben Dr. Kuklis Eszter orvos-természetgyógyász, Health Trainer lesz segítségünkre:

“Mint ahogy a természet is tavasszal megújul, úgy nem árt a „saját házunk táján” is némi renovációt végezni ilyenkor. Ne álljunk meg azonban a lakás nagytakarításánál, szánjunk legalább ennyi figyelmet szervezetünk megtisztítására és regenerálására is. Itt az ideje tehát egy alapos salaktalanításnak.
Joggal vetődik fel a kérdés sokakban: vajon tényleg olyan fontos a salaktalanítás, vagy csak divathóbortról van szó? Valóban szüksége van a szervezetünknek a tisztító kúrára, vagy ez csak a folyton fogyókúrázó nők legújabb érvelése? A kérdés eldöntéséhez szolgáljon segítségül néhány adat:

 • 1 év alatt 2-4 kg szilárd szennyeződést lélegzünk be
 • 1 év alatt 54,5 kg adalékanyagot veszünk magunkhoz
 • 1 év alatt 0,45 kg rovar/gyomirtót fogyasztunk el
 • 1 év alatt 8 kg szilárd szennyeződést eszünk meg

Ezeket figyelembe véve, azt gondolom, mindenkiben kétséget kizáróan megfogalmazódhat a válasz: igen szervezetünk annyira meg van terhelve, hogy valóban rendszeres tisztításra-regenerálásra szorul.
Lássuk akkor, hogy mit nyerhetünk egy alapos salaktalanítással:

 • lebomlanak a kóros anyagcseretermékek és felesleges tartalékok, a sejtek, a kötőszövet, a szervek és a testnedvek megtisztulnak
 • megerősödik az immunrendszer
 • harmonizálódik a hormonháztartás és a vegetatív idegrendszer működése
 • javul illetve helyreáll a vércukor, a koleszterin, a májenzimek és a húgysav szintje a vérben
 • javul az emésztés, enyhülnek vagy megszűnnek az esetleges panaszok (gyomorégés, puffadás, görcsök, székrekedés, hasmenés)
 • helyrebillen a sav-bázis háztartás egyensúlya
 • csökkennek az allergiás panaszok
 • rendeződik vagy jelentősen javul a vérnyomás és az érrendszer állapota
 • megtisztul és feszesebbé, fiatalosabbá válik a bőr
 • tehermentesülnek az ízületek, csökken a fájdalom, a gyulladás
 • több lesz a vitalitás, jelentősen emelkedik a testi és szellemi fittség szintje

Mindazoknak érdemes tehát valamilyen tisztító-regeneráló kúrát végezniük, akik szeretnék a panaszaikat enyhíteni, megszüntetni, vagy egyszerűen szeretnék az egészségüket hosszú távon is megőrizni.
A következő fontos kérdés, hogy milyen kúrát végezzünk? A legjobb, ha ezt a kérdést hozzáértő szakembernek tesszük fel. Nem mindegy, hogy ki milyen módon, mennyi ideig és milyen céllal végzi a kúrát. Ez ugyanis függ az egyén egészségi állapotától, alkatától, kondíciójától, hogy szed-e gyógyszereket és miket, valamint attól is, hogy mire érzi magát képesnek.
A legalaposabb és ezért egyben a leghatékonyabb méregtelenítő kúra a léböjt. Ezt azonban három napnál hosszabb ideig csak orvosi javallatra és kontroll mellett szabad végezni. A kúra lényege, hogy csak folyadékot – frissen préselt leveket, gyógyteákat, szénsavmentes ásványvizet és szűrt, natúr zöldséglevest  lehet fogyasztani, és naponta alapos béltisztítást kell végezni (keserű vizek fogyasztásával vagy beöntéssel). Ennek köszönhetően tehermentesülnek az emésztőszervek, letisztul a bélfal, fokozódik a máj méregtelenítő hatása; javul a szövetek keringése, ezért fokozódik a salakanyagok kiválasztása és elszállítása, valamint a felesleges zsír- és fehérjeraktárak lebontása. Nem szabad persze ilyenkor sem megfeledkezni a rendszeres mozgásról, ami szükséges a nyirokkeringés fenntartásához, az optimális erőnlét megtartásához illetve a tüdőn és a bőrön keresztül távozó salakanyagok gyorsabb leadásához.
Természetesen nem mindenkinek  a böjtkúra a legmegfelelőbb módja a salaktalanításnak, akár azért mert nem rendelkeznek kellő erő- vagy kalóriatartalékkal vagy a munkájuk, családjuk miatt nem tudnak ilyen intenzív kúrába kezdeni. Számukra ideálisabb megoldás lehet egy zöldség-gyümölcs kúra, esetleg burgonyával vagy rizzsel kiegészítve. A fokozott folyadékbevitel, a béltisztítás és a mozgás ez esetben is elengedhetetlen.
Az időszakonként végzett tisztító-salaktalanító kúrák mindenki számára javasolható útja a regenerálódásnak. Ez alól kivételt csak a gyermekek, illetve a várandós és szoptatós kismamák képeznek.
További útmutatásért célszerű kikérni szakképzett életmód-terapeuta tanácsát.”

 

forrás: drkukliseszter.hu