Mint azt már korábbi bejegyzésünkben olvashattátok, a március 18.-ai, az ESMTK Fitnesz szakosztályának szervezésében megrendezett Fit-Kid Dance és Dance Show versennyel kezdetét vette a tavaszi versenyszezon. A tavaszi versenysorozat következő állomása Szolnok lesz, ahol az a kategória egyéni indulói, illetve a B kategória csoportos versenyzői mérettetik majd meg magukat a New Top Talent SE szervezésében.

A Fit-Kid történetéről már sokszor és sok helyen olvashattatok, azonban azt kevesen tudják, mi fán terem a Fit-Kid versenyrendszer, mik a szabályok.

A sportág bemutatásában most a Fit-Kid hivatalos oldala lesz a segítségünkre :

A Fitkid lényege, hogy a sportoló bemutat egy korosztályának és kategóriájának megfelelő hosszúságú zenére készült koreográfiát, amely bizonyos kötelezően választható elemeket tartalmaz. A koreográfia épülhet valamilyen történet elmesélésére, (különböző karakterek megjelenítésére) vagy egy táncstílus bemutatására.

A gyakorlat elemei 4 elemcsoportból kerülnek kiválasztásra: lazasági-, erő-, és akrobatikus elemek, valamint az ugrások. „A” kategóriában lehetőség van egy akrobatikus sor bemutatására is, mely nem kötelező. „Dance” kategória csapat versenyében 2 db (A, vagy B értékű) elem mutatható be, de szintén nem kötelező. (többit lsd a infografikában).

Az elemeknek nehézségüktől függően van egy-egy elem-értékük, amely – megfelelő kivitelezés esetén – hozzáadódik a végpontszámhoz. Ez adja a gyakorlat TARTALOM pontszámát. Amennyiben a sportoló az adott elemet nem az elfogadás követelményeinek megfelelően mutatja be, úgy az elem értéke nulla. Csapat gyakorlat esetén, ha csak az egyik versenyző rontja el az elemet, annak értéke akkor sem adódik hozzá a gyakorlat pontszámához, vagyis annak az elemnek az értéke elvész.

A bírók a gyakorlat teljes mozgásanyagát – beleértve az összekötő- a táncos- és a választott elemeket – technikai kivitelezés szempontjából is pontozzák. Ez a TECHNIKA pontszám. Csapat gyakorlat esetén a technikai pontszám a leggyengébb teljesítményű versenyzőhöz igazodik!

A harmadik pontot a MŰVÉSZI HATÁS alapján kapják a versenyzők. Ez további részpontszámokból tevődik össze, és a versenyterület kihasználásától kezdve a zenehasználaton át az előadásmódig több mindent felölel.
Mindhárom szempont külön követelmény rendszerre és al-szempontokra bontható, ami segíti a bírókat a lehető legobjektívebb értékelésben. A bírók egymástól függetlenül pontoznak. Mindhárom esetben az adott pontszámokból a legmagasabb és a legalacsonyabb pontszám kiesik, és a középső pontszám az érvényes részpontszám. A tartalom, technika és művészeti részpontszámok összege adja a végpontszámot.

Ha az olvasottak alapján felkeltette érdeklődésed a fit-kid világa, szívesen ismerkednél az alapokkal, vagy akár meglévő tudásodat csiszolnád, palléroznád, látogass el a Fitvilág SE egyik órájára, vagy kérj különóra lehetőséget Bartáné Fekete Annamária (Ancsa) vezető edzőnknél. Addig is ha időd és lehetőséged engedi, gyere el április 1.-én Szolnokra, és drukkolj a versenyzőknek. Családi/baráti kiruccanásnak is ideális, gyertek minél többen 🙂

 

forrás: fitkid.eu