Egy darabig biztosan kitart a nyári szabadság, a napsütés, a jó levegőn való hosszabb kinn tartózkodás erőnlétet és védelmet adó jótékony hatása. Az egyre rövidülő nappalok, a borongós, ködös, sokszor nyirkos időjárás azonban hamar felemészti szervezetünk tartalék energiáit, immunrendszerünk is egyre nehezebben bírja az ellenállást a kórokozók újabb és újabb támadásaival szemben. Itt az idő hát, hogy tegyünk valamit egészségünk megőrzése, védekezőrendszerünk támogatása érdekében!

 

Ebben Dr. Kuklis Eszter orvos-természetgyógyász, Health Trainer lesz segítségünkre:
A fitt immunrendszer segít a szervezetnek legyőzni a kórokozókat. A következőkben felsorolunk néhány hasznos tippet immun-védelmünk megerősítésére:

  • Regeneráljuk a bélbaktérium flóránkat: szedjünk hasznos bélbaktériumokat tartalmazó kapszulát, együnk tejsavas erjesztésű savanyú káposztát.
  • Szellőztessünk gyakran illetve sétáljunk lehetőleg naponta ½ órát a friss levegőn, ezzel javíthatjuk szervezetünk oxigén ellátását.
  • Nem lehet eléggé hangsúlyozni az alvás jelentőségét. Éjszakai alvásunk legyen elégséges és pihentető, mert az immunrendszer különösen az éjszaka folyamán aktív.
  • Van néhány fizikai módszer is, amivel edzésben tarthatjuk a védekezőrendszerünket. Ilyen a szaunázás és a rendszeresen végzett hideg-meleg vizes váltott zuhany. Ne feledkezzünk meg a heti 2-3-szori testmozgásról sem. Ez, amellett, hogy fejleszti az erőnlétet, a nyirokkeringés fokozása révén segít a méreganyagok kiürítésében is. Ha valahol nagyon átfáznánk, hazaérkezve az első dolgunk legyen venni egy jó meleg fürdőt, aminek a hatását fokozhatjuk, ha 10-15 csepp zsurló- vagy erdeifenyőolajat adunk a vízhez.
  • Támogathatjuk immunrendszerünket természetes, növényi alapú szerekkel is: shiitake gomba kapszulával, macskakarom kivonattal vagy teával, Echinacea (kasvirág) cseppekkel vagy teával, Lapacho teával, esetleg méhpempővel.
  • Magunk is összeállíthatunk immun-aktiváló teakeveréket: izlandi zuzmóból, sédkenderből, bodzavirágból, legyezőfűből és orbáncfűből. Érdemes a langyosra hűlt teát kevés valódi mézzel ízesíteni, mert a méz sok értékes vitamint, ásványi anyagot és baktériumölő anyagot tartalmaz.
  • A légutak tisztítására párologtassunk eukaliptusz-, fenyő- vagy citromolajat az aromamécsesben. Ezekkel a szoba levegőjét is fertőtleníthetjük.
  • Segítségül hívhatjuk a homeopátiát: szedhetünk Echináceát alacsony (D4, D6) potenciában 2-3 hétig, vagy szedhetjük a speciálisan az influenza megelőzésére kifejlesztett szerek valamelyikét is.

 

forrás: drkukliseszter.hu